Fren sistemi bakımı ve onarımı oldukça önemlidir. Fren balataları ve ana parçalarını kontrol edilmesi ile başlayan bir işlemdir. Bulgular ve değerlendirme raporu müşteri ile paylaşılmalıdır. Servis tavsiyeleri üretici teknik özellikleri ve sistem performansına etki eden fren parçalarını mevcut durumuna bağlı olarak yapılmalıdır.
Fren sisteminin çalışma prensibi; frenleme sırasını fren pedalı uygulamaya kuvvetinin pedal da yarattığı itme kuvveti oluşturmaktadır. Bu hareket merkezi silindirin pistonla itmektedir. Piston üzerindeki itme kuvveti, sistemdeki sıvı aracılığı ile fren tekerlek silindirlerine iletilmektedir.
Fren tekerleksini dilleri hidrolik basıncı, fren pabucuna iletmektedir. Fren tekerlek mekanizmasında oluşturulan sürtünme kuvveti aracı durdurmak üzere kullanılmalıdır. Bu esnada sistemi oluşturan elemanlar arasında sürtüşme ve sürtünme meydana gelmektedir.
Sürtünen malzemeleri, fren hidroliğinin ve diğer önemli sistem parçaların kontrolü fren sisteminin performansının en etkin şekilde sürdürmesine ve bakım maliyetini düşürmesine katkı sağlayacağı bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla araçları fren servisi tarafından kontrole götürmek önemlidir. Her 10.000 ya da 15.000 km’de bir kontrol edilmesi gereken fren sistemi odası kaza riskini azaltılması en önemli kısımlarından bir tanesidir.
Fren sisteminin değişik ögeleri vardır ve bu ögelerin kontrol sıklıkları farklıdır. Fren balataları, fren sisteminde ilk taşınan parça konumundadır. Bundan dolayı fren balatalarının kontrolü önce göz ile sonra da ölçüm cihazı ile yapılmaktadır. Balata kalınlığı minimum 2 mm düştüğü zaman değişmesi gerekmektedir. Kötü durumdaki fren balataları diskleri aşınmasını ve ani frenleme de araç kontrolünü kaybedilmesine sebep olabilmektedir. Fren balataları fren servisi tarafından değiştirilmektedir.